luni, 27 decembrie 2010

Parlez-vous francais?

Ei bine, ai ocazia sa iti exersezi limba franceza! Pentru ca vorbim despre un vin frantuzesc! Iata ce puteti gasi la noi in magazin La Medeleni:



CHATEAU MONCONTOUR

VOUVRAY Linistit DEMI SEC 2002

Denumire:                             VOUVRAY        
Tipul vinului:                         Vin alb demi sec
Tipul de struguri (cupaj):    100 % CHENIN si Pineau din Valea Loarei
Anul productiei:                    2002   
Varsta viei:                           de la 20 la 45 ani
Teren:                                   Soluri argilo-silicioase chiar din Vouvray

Procesul de vinificatie:
  • presarea strugurilor la presiune lenta, graduala si de joasa intensitate
  • selectia musturilor la presare
  • fermentarea in cuve cu controlul temperaturilor (16°-17°), timp de o luna
  • fermentatie naturala
Elevaj:

Timp de patru luni, cu introducerea de proteine si cu separarea vinului limpede de depozitele care se formeaza pe fundul cuvei, ambele procese realizandu-se in mod regulat.

Caracter organoleptic:

  • culoare galben pal, cu reflexe verzi
  • buchetul de o mare prospetime, cu arome de flori albe
  • la degustare, un atac suplu si o aciditate buna, cu final delicat
  • arome destul de intense
Mancaruri recomandate:  mezeluri, carne alba, branzeturi de capra nu foarte afinate 



Château de Beaulon 

Coniac de 7 ani

Produs clasic al château de Beaulon
Culoare :        chlimbar, cu reflexe calde aurii
Buchet :          foarte asemanator Folle Blanche, floral, cu o nuanta de muscata, portocala confiata si arbust maturice.
Degustare :    foarte fructat, aroma de angelica, stafide, un gust rotund, perfect echilibrat.
O personalitate puternica, rara pentru varsta sa.
Este un adevarat succes ca aperitiv, cu gheata si alaturi de un tonic.
Poate fi considerat versiunea moderna a Fine à l'Eau din vechime.

Coniac de 12 ani

Culoare :        aurie cu reflexe aproape portocalii
Buchet :          paine, migdale, arbust maturice, scortisoara, aroma complexa si fina, foarte Folle Blanche, de o mare distinctie.
Degustare :    aroma fructata, foarte bogata, de portocala, proaspata, foarte indelungata.

Extrem de seducator
Perfectiunea in domeniu (GaultMillau).
Alcool de elita (Revue du Vin de France).
Numarul 1 la degustari Londra


Cognac Napoléon
Un vechi coniac de 20 de ani

Culoare :        aur aramiu.
Buchet :         lacramioare, angelica, alune, nucsoara, pere.
Degustare:    scortisoara si vanilie, stafide, miere de brad, multa rotunjime, o personalitate puternica,    foarte seducator.

Rezerva foarte veche 1983

Un coniac rar, exceptional.

Culoare:         aur invechit cu reflexe aramii.
Buchet:           intens, bogat si puternic, care evolueaza catre note fructate, apoi dulci-condimentate, stafide.
Degustare:     suplu, proaspat, elegant. Fructe confiate. Arome care oscileaza intre flori si fructe
Final:             nuante gurmande si picante.
Pentru cunocatori : perfect alaturi de trabucuri.

X.O. millesimes 1975
X.O. Vintage 1975 - un an deosebit pentru cognac

Culoare: o foarte frumoasa nuanta de chihlimbar aramiu.
Buchet: floral (savoare de tei), cu o bogatie de arome culinare: nuci, caramel, piersica alba, porto, si o suita de alte arome subtile dupa aceea, cum ar fi condimentele dulci (scortisoara). Impresia lasata este de parfum dulce si pudrat. Dupa aproximativ douazeci de minute, se dezolva note lemnoase foarte elegante (cedru) si de piele (caprioara), apoi nuante mai grele ca ceara, arome untoase, ambra si portocala confiata.
Degustare: atac intens, apoi delicat. Se reintorc notele florale, foarte prezente in gura. Primele note sunt usoare si agreabile, vegetale, de flori de camp. O foarte usoara aciditate aduce un plus de vivacitate. Final condimentat, vegetal, de caise uscate, de foarte lunga durata.

Nota 94/100 Guide des Vins 2010 Gilbert et Gaillard



Pineau Chateau de Beaulon

Pineau des Charentes alb 5 ani

Varsta – 5 ani in butoaie de stejar, ajuns la maturitate. Fin, proaspat, fructat, cu arome de flori albe, miere si vanilie, savori de mandarine si caise uscate.

Gastronomie: scoici, gratin de stridii si crustacee, moluste, piure de fasole fava cu pate de ficat de gasca, salau in hartie de copt, cotlet de viţel în smântână, crème Angoumoise. Ca aperitiv este suficient lui însuşi, se serveste rece, la 8 °.

Pineau des Charentes rosu 5 ani
Varsta – 5 ani in butoaie de stejar. Ajuns la maturitate. Proaspat, suplu, cu gust intens, cu arome de coniac din cirese negre in alcool, de coacaze negre, de trandafir rosu si savori pronuntate, o uniune perfecta de fructe si fondu.

Gastronomie: pepene, foie gras, fresh de struguri rosii, iepure à la Saintongeaise, prajituri cu ciocolata si cirese amare, deliciu Coderie cu zmeura, capsuni. Ca aperitiv este suficient lui însuşi, se serveste rece, la 8 °.

Pineau des Charentes rosu 10 ani
Les Vieilles Réserves

10 ani de maturitate in recipiente de stejar. Acestui Vin de legenda, Château de Beaulon i-a acordat un certificat de noblete. Puternic si fin ca matasea. Cirese negre, prune uscate pe un fond de coacaze negre. Scortisoara, cafea si cacao, savori de o complexitate foarte bogata si coplesitoare.

Gastronomie: foie gras, homar prajit, bibilica preparata cu smochine si struguri, pipept de rata cu piersici in aspic de coacaze rosii, vanat fin in sos de coacaze negre sau sos Grand veneur,branzeturi de capra, Beaufort, Ossau, Iraty cu garnitura lor clasica de dulceata de cirese negre, branza foarte veche Gouda, parmezan.

Vin de desert.Inghetate si produse de patiserie cu fructe rosii, gelatine de zmeura, prune si ciocolata.
Se serveste rece, la 10/11°.

Pineau des Charentes alb 10 ani
Les Vieilles Réserves
10 ani de maturitate in recipiente de stejar. Acestui Vin de legenda, Château de Beaulon i-a acordat un certificat de noblete. Amplu, cu arome subtile de lemn. Coaja de portocala, la centru, turtă dulce, bergamota la final.
Gastronomie: foie gras, precum şi toate preparate cu smântână proaspătă: moluste Saint-Jacques, calcan, St Pierre, carne alba, brânzeturi, branza de capră uscata, Roquefort.
Vin de desert: budinci, inghetate si produse de patiserie, cu arome delicate: vanilie, piersici, pere, caise, migdale, miere.

Pineau des Charentes

Selecţie Alb -"Le Chai de la Chèvrerie"

Pineau des Charentes alb. Medalia de bronz la „Concours Général Agricole 2005”. Uşor şi fructat deopotrivă, mai multe arome florale. Aspectuos ...Culoarea chihlimbarului, miros citric, de grapefruit, vanilie şi coniac. Gust plin, bogat, arome complexe de turtă dulce, citrice şi vanilie. Struguri albi Ugni.

Selecţie Roşu - "Le Chai de la Chèvrerie"

Pineau des Charentes roşu. Culoare roşu intens strălucitor. Foarte fructat, cu arome de zmeură, coacăze. Gust de prună la final. Proaspăt şi uşor. Struguri Merlot-Cabernet.

Prestigiu Alb - "Le Chai de la Chèvrerie"

Old Pineau des Charentes alb. Medalia de argint la „Concours Général Agricole 2006”. Culoare intensă de chihlimbar. Miros dominant de coniac, vanilie, struguri proaspeţi, miere, turtă dulce. Gust plin, bogat, dominant coniac de vanilie, turtă dulce, remanenţă excelentă la final. Struguri albi Ugni.
Extra Vechi - "Le Chai de la Chèvrerie"                                                             

Pineau des Charentes foarte vechi. Medalia de aur la „Concours Général Agricole 2005”. Nectarul zeilor. Delicat, aromele sale lemnoase şi florale te învăluie într-o bogăţie de arome fără egal.
Aşteptarea poate fi plăcută ...Culoare intensă de chihlimbar. Miros complex şi delicat, de vanilie, turtă dulce, nuci şi lemn dulce la final. Remanenţă excelentă în gură. Struguri albi Ugni.

Château Hostens-Picant rouge 2005

“Cuvée d’Exception Lvcvllvs”
Cuvée d’Exception Lvcvllvs este cel mai bun vin pe care îl produce Château Hostens-Picant. Procesarea completă şi crearea lui Lvcvllvs se face cu cea mai mare atenţie.

Via şi varietăţile de struguri:

Ca de obicei, cel mai mult ne devotăm viei, astfel încât să obţinem cea mai bună calitate a strugurilor. Tăiem via foarte scurt pentru a obţine o recoltă de la 28 la 30 hl/ha. Nu adăugăm decât substanţe naturale şi nicio substanţă chimică. Primăvara, îndepărtăm mugurele secundar. Mai târziu, la timpul potrivit, o parte din frunzele de viţă-de-vie sunt îndepărtate. În august, procesăm o recoltă verde. Pentru acest Cuvée, am făcut o selecţie de plante foarte bătrâne din parcelele noastre cele mai bune. Varietăţile de struguri utilizate pentru acest vin sunt următoarele:
Merlot (90%, Cabernet Franc (10%). Recolta medie: 28 hl/ha.
Recoltarea:
Recoltarea se face manual, fiind urmată de o sortare selectivă.
Vinificaţia:
Recolta va fi depozitată în cuve (cisterne) de lemn de 65 hl regularizate termic, oferind cele mai bune posibilităţi de extragere prin „zdrobirea cu picioarele”. Aceste cuve sunt echipate cu un sistem de micro-oxigenare. Dacă este necesar, se efectuează şi stoarceri suplimentare. Fermentarea alcoolică  se face în cuvele menţionate mai sus. Totuşi, fermentaţia malo-lactică se face în butoaie noi de stejar (100%), pentru fiecare varietate de struguri separat, urmând apoi învechirea de 18 luni. La sfârşitul acestei perioade de învechire, se realizează cupajul final. Înainte de îmbuteliere, vinul va trece printr-un proces de uşoară cleire cu albuş de ou, dar nu va fi filtrat.

Culoarea : Culoarea este de un roşu greu, cu reflexe aproape de negru.

Buchet : Mirosul exprimă o recoltă de excepţie, cu arome de mure, prună, dar, după inspirare, cu uşoare accente florale, cum este cea de bujor.

Degustare : Încă de la început, vinul prezintă un gust de o putere impresionantă, dar, de asemenea, şi un cadru taninic precis, care combină un final lung şi un accent mineral. Vinul, care are un potenţial de învechire de douăzeci de ani, poate fi consumat pe loc, dar poate fi şi plasat într-un decantor 2 ore în avans.

Se recomandă cu:
În ciuda tinereţii, acest vin este deja foarte atrăgător şi poate fi consumat alături de cărnuri speciale (miel de primăvară) sau brânză semi-uscată. Cu siguranţă ar fi o alegere plăcută alături de nişte mâncăruri sofisticate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu